Slimmer Krimpen

Veel kerkgemeenschappen hebben te maken met krimpende bezoekersaantallen. De bijeenkomsten vinden plaats met een kleinere groep deelnemers dan in het gebouw zou kunnen passen. Dit is natuurlijk zonde; tegelijkertijd biedt de vrijgekomen ruimte kansen voor nieuw of meervoudig gebruik. De inrichting van het gebouw is daar alleen niet altijd geschikt voor.

Gelukkig zijn er tal van slimme oplossingen om de inrichting en installaties aan te passen op toekomstbestendig gebruik, door bijvoorbeeld vaste banken aan te passen naar losse stoelen. Deze stoelen kunnen vervolgens flexibel ingezet worden naar behoefte, bijvoorbeeld in een halve cirkel of naast elkaar. Ook kunnen losse stoelen helemaal weggehaald worden zodat de vloer vrijkomt voor ander gebruik.

Ook kan je door slim met de ruimte om te gaan slechts een deel van het kerkgebouw geklimatiseerd worden (verwarmen & ventileren) in plaats van het hele gebouw. Met controle van de regeltechniek en ingestelde temperaturen kan de installatie afgestemd worden op het specifieke gebruik. Dit zorgt voor verduurzaming met lagere energiekosten, waardoor de drempel om het gebouw beter en vaker te benutten voor meerdere activiteiten verlaagd wordt.

Aart-Jan Schot
Projectmanager DWA
 

06 225 25 249

aartjan.schot@dwa.nl

Wil je meer weten over dit project? Neem dan gerust contact op:

Voor wie?

Kerkeigenaren en beheerders die op zoek zijn naar slimme ruimtelijke oplossingen voor (meervoudig) gebruik van hun gebouw.

Doelstelling

Comfortverbetering, energiebesparing en verduurzaming

“Een monumentaal gebouw blijven gebruiken, dat is duurzaamheid echt werkend maken.”