Vloeken in de Kerk

Het gezelschap 'Vloeken in de Kerk' maakt tragikomische performancediensten met de voeten in de traditie en de klauwen in het nu. Het theatergezelschap bouwt aan een moderne plek van troost, waar verschillen plaatsmaken voor verbinding en waar complexe thema’s niet geschuwd worden. Voor iedere voorstelling worden de spannendste makers van het moment uitgenodigd, om een theatrale biecht te maken waarin ze zich volledig blootgeven aan het publiek. Bij Vloeken in de Kerk bestaan geen filters, louter eerlijke verhalen. De makers putten uit religieuze en culturele tradities en creëren nieuwe rituelen waar deze tijd om vraagt. Theater, dans, muziek, filosofie en levensbeschouwing ontmoeten elkaar in een vernieuwende kruisbestuiving, waarin een danssolo overgaat in een kaarsenritueel, een preek onderbroken wordt door een sketch, en publiek veel meer is dan alleen een toeschouwer.

Vloeken in de Kerk werd in 2015 opgericht door dramaturg Alinde Hoeksma. Het Utrechtse gezelschap heeft sindsdien drie speelreeksen gemaakt in kerkgebouwen en op festivals, waaronder het zevenluik ‘De Deugd van Tegenwoordig’ (o.a. op festival De Parade) en het vierluik ‘Op zoek naar Geluk’. In 2020 is de podcastserie DONKER te beluisteren met een theatrale reflectie op de coronacrisis, en in 2021 zal de performancedienst DONKER door kerken in het land gaan toeren.

Alinde Hoeksma

Artistiek Leider
 


alinde@vloekenindekerk.nl

Voor wie?

Voor zingevingzoekers die zin hebben in een rituele theaterbeleving en nieuwsgierig zijn naar andere levensvisies. En voor kerken en gebedshuizen die hun functie of invulling willen vernieuwen en verbreden.

Doelstelling

Vloeken in de Kerk bouwt met performancediensten aan een moderne plek van troost, waar verschillen in leeftijd, afkomst, gender, religie of opleidingsniveau plaatsmaken voor verbinding.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan gerust contact op:

"“In onze theatrale biechten staat de zoektocht van onze makers centraal."